Jihad Dalam Takvt, Kutip Sisa Klinikal C0vid-19 Antara Tugas Getir ‘Attendant’ H0spital

Sejak beberapa hari yang sudah, barisan hadapan yang menggalas tanggungjawab menjadi individu yang menangani kes Covid-19 terus dihargai.

Pengorbanan mereka yang mempertaruhkan nyawa sendiri demi mengelakkan Covid-19 dari terus menular benar-benar mengharukan.

Sama2 menjadi frontliner Covid-19

Selain daripada doktor dan jururawat, peranan attendant atau Pembantu Perawatan Kesihatan (PPK) turut bukan calang-calang dalam menghadapi kes Covid-19 ini.

Menerusi Facebook seorang individu dikenali sebagai Rabiatul Adawiyah, dia telah menzahirkan ucapan penghargaan buat barisan attendant ini.

Memudahkan tugas doktor & nurse

Menurutnya, pembantu perawat kesihatan atau PPK ini bukan sahaja menjadi runner kepada para doktor dan jururawat, tetapi turut tidak kenal erti lelah mengambilkan makanan buat para pesakit serta staf di wad isolosi.

Buang sisa klinikal di wad

Disampingi itu juga, mereka turut menanggung risiko dijangikiti kerana membantu membuang sisa klinikal daripada pesakit yang positif di dalam wad.

Walaupun takut, mereka tetap berjihad melakukan tugas-tugas tersebut bersama para frontliner demi menjaga pesakit.

Jutaan penghargaan buat unsung hero

Penghargaan dan ucapan terima kasih daripada pengguna Facebook itu telah membuatkan ramai warganet turut sama-sama meninggalkan komen di ruangan tersebut.

Ucapan terima kaish itu bukan sahaja ditujukan kepada PPK, malahan semua frontliner termasuklah juru X-ray, jurumakmal, pekerja kebersihan dan juga petugas-petugas kesihatan yang lain.

Terima kasih wira wirawati negara

Semoga kalian dilindungi

Tahniah kepada mereka yang bertugas demi negara

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @KLM

Sumber : Rabiatul Adawiyah

PERHATIAN: Pihak KLM tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KLM juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "Jihad Dalam Takvt, Kutip Sisa Klinikal C0vid-19 Antara Tugas Getir ‘Attendant’ H0spital"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*