Bantuan Khas COVID-19 RM100 Sehari Daripada Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA)

Tahukah anda selain bantuan RM600 sebulan, kerajaan melalui Agensi Pengurusan Bencana Negara atau NADMA turut menyediakan bantuan khas COVID-19 sebanyak RM100 sehari.

Namun bantuan ini hanya untuk mereka yang kehilangan sumber pendapatan / tiada gaji sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan.

Berikut dikongsikan garis panduan permohonan bantuan khas tersebut.

Isi Kandungan:  Tunjuk 

SYARAT KELAYAKAN

Bantuan ini hanya khas untuk mereka yang:

  • Warganegara Malaysia yang bekerja tetapi telah kehilangan sumber pendapatan atau tidak dibayar gaji sepanjang tempoh Perintah Pengawasan Dan Pemerhatian Bagi Kontak Covid-19 Di Bawah Seksyen 15(1) Akta Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342)
  • Warganegara Malaysia yang bekerja tetapi telah kehilangan sumber pendapatan atau tidak dibayar gaji sepanjang tempoh menjalani rawatan di wad hospital (warded) ekoran COVID- 19

Anda tidak layak memohon bantuan ini sekiranya berada dalam kategori berikut:

  1. Bukan Warganegara Malaysia
  2. Tiada pekerjaan sebelum dikenakan Perintah Pengawasan dan Pemerhatian
  3. Mempunyai pendapatan atau menerima gaji dalam tempoh Pengawasan dan Pemerhatian / menjalani rawatan di wad hospital (warded) ekoran COVID-19

Kadar bantuan adalah sebanyak RM100 sehari sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan atau sepanjang tempoh warded.

Bantuan ini akan diberikan secara one-off (sekali sahaja) dalam tempoh penularan jangkitan Covid-19 dan tidak akan diberikan bagi kes yang berulang.

CARA MEMOHON

Permohonan perlu dilakukan secara manual dengan memuat turun beberapa dokumen berikut:

  • Borang Permohonan Bantuan Khas Covid19 (Lampiran A)
  • Borang Akuan Kehilangan Pendapatan (Lampiran B)
  • Surat Perwakilan Kuasa Kepada Waris (Lampiran C) *jika tiada akaun bank

Borang-borang tersebut boleh dimuat turun di portal rasmi NADMA.

Permohonan yang telah lengkap perlu dipos ke alamat di bawah:

Ketua Pengarah
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) Jabatan Perdana Menteri
Aras 7, Blok D5, Kompleks D
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62502 PUTRAJAYA
(u.p. : Sekretariat KWABBN)

DOKUMEN SOKONGAN

Selain itu, pemohon perlu juga mengemukakan beberapa dokumen sokongan seperti berikut:

  • Borang Permohonan Bantuan Khas Covid19 seperti di Lampiran A. (Dokumen Asal)
  • Salinan kad pengenalan. (Salinan Diakui Sah)
  • Dokumen KKM (Salinan Diakui Sah):
  • Borang Akuan Kehilangan Pendapatan seperti di Lampiran B. (Dokumen Asal)
  • Salinan penyata bank / muka depan buku akaun.** (Salinan Diakui Sah)

Bagi pemohon yang tiada akaun bank, anda perlu memberikan salinan penyata bank / muka depan buku akaun bank waris bersama-sama dengan surat perwakilan kuasa kepada waris seperti di Lampiran C serta salinan kad pengenalan waris yang diakui sah.

Untuk dokumen sokongan KKM, bagi pemohon yang di bawah perintah pengawasan / pemerhatian, sila sediakan dokumen berikut:

  1. Salinan Borang Perintah Pengawasan Dan Pemerhatian Bagi Kontak Covid-19 DiBawah Seksyen 15(1) Akta Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988(Akta 342) yang telah disahkan oleh KKM; dan
  2. Salinan Borang pelepasan dari menjalani perintah pengawasan dan pemerhatian dirumah kediaman bagi kontak jangkitan Covid-19 di bawah Seksyen 15(1) Akta Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342);

Manakala bagi pemohon yang warded akibat COVID-19, anda perlu menyediakan Sijil Cuti Sakit yang dikeluarkan oleh Hospital yang dibenarkan oleh KKM untuk merawat Covid-19.

PEMBAYARAN BANTUAN KHAS COVID-19 NADMA

Bayaran bantuan khas akan dibuat secara Electronic Fund Transfer (EFT) kepada pemohon yang layak dalam tempoh 30 hari bekerja dari tarikh penerimaan dokumen permohonan yang lengkap.

Perlu diingatkan, pihak NADMA berhak untuk memutuskan jumlah bantuan berdasarkan dokumentasi yang dikemukakan atau menolak permohonan yang tidak menepati syarat-syarat yang ditetapkan.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @KLM

Sumber: Instagram Datuk Seri Siti Nurhaliza

PERHATIAN: Pihak KLM tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KLM juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

53 Comments on "Bantuan Khas COVID-19 RM100 Sehari Daripada Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA)"

  1. Nor hidayu bt abdullah | 22/03/2020 at 5:37 AM | Reply

    1221 A-JALAN LONG YUNUS, KOTA BHARU, KELANTAN, 15200

  2. Zuraihan Mahmod | 22/03/2020 at 5:41 AM | Reply

    KLM

  3. 9-1-5 nilai perdana apartment nilai perdana 11 jlan nilai perdana 71800 negeri sembilan

  4. macam mana nk mohon

  5. Mazila Ab Latiff | 22/03/2020 at 5:53 AM | Reply

    Harap diterima

  6. Jika saya seorang ketua rumah dan pendapatan saya bergantung pada pekerjaan harian saya sebagai juruteknik pendawayian elektrik dan penghawa dingin.. penugasan saya terhenti disebabkan penularan wabak tersebut, pelangan pelangan saya telah memberi tempoh utk pembaikan dan servis selepas masalah wabak ini reda..jesteru itu pendapatan saya amat terjejas manakala anak anak saya yg telah bercuti dan bersama saya dan wang simpanan saya tidak mencukupi kerana telah berbelanja semasa cuti sekolah bermula tempoh hari..adakah saya layak untuk mendapat bantuan seperti ini..sekian

  7. Sy seorang pemandu lori akibat virus19 Sumber mata pencarian hilang
    Knp ye xble pakai online ye nak daftar untuk bantuan ni

  8. Suhaimi bin mat yatim | 22/03/2020 at 5:58 AM | Reply

    Berkerja tanpa gaji sumber pendapatan adalah kurang

  9. Saya perlukan duit untuk beli barang dapur

  10. Bandar bukit tinggi klang palma
    Block A selangor

  11. MUHAMMED FIDA'IY BIN MOHD RUSLI | 22/03/2020 at 6:11 AM | Reply

    Sy kerja kontrak,syarikat tempak sy kerja bagi cuti sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ini. Tolong sy tuan,sy sudah kehabisan duit tuan.

  12. Bandar bukit tinggi palma
    Blocj A selangor

  13. Zuhalimah bt robani | 22/03/2020 at 6:14 AM | Reply

    Sya jga bekerja asuh ank orng kt umah boleh mohon x

  14. Mazlan Bin Majid | 22/03/2020 at 6:15 AM | Reply

    kalau saya berkerja sendiri, kerja sebagai tukang gunting dan pendaptan saya hanya makan komisen setiap hari. Disebabkan kedai tempat saya bekerja tutup sehingga 31 bulan ini, adakah saya layak untuk memohon bantuan ini ?

  15. khairul azhar bin razak | 22/03/2020 at 6:23 AM | Reply

    perlu bantuan

  16. Saya ingin bertanya perihal perniaga seperti saya yg berbiaga hntr kyih di kedai2 dn jual roti budak sekolah.
    Hilang pendapatan rm50-100 sehari.
    Kmi dh x berniaga sejak hri pertama kawalan pergerakan lagi.

    Saya ada rumah sewa rm580
    Saya ada akpk rm550
    Saya ada kereta rm460
    Saya ada utility api/air
    Pampers susu anak 2 orang.

    Bagaimana nasib kami ni yg penjaja yg x ad lesen hanye dari rumah.

    Boleh bg solusi keoada masalah kami
    Kami blh hilang punca pencarian 2 minggu.
    Jika berlarutan akn jd sebulan.

    Boleh pihak kerajaan bantu kami?

    Boleh hubungibsaya juga 017-6271195

  17. Aidil amri bin amir | 22/03/2020 at 6:42 AM | Reply

    Lampiran B

  18. Boleh ke saya nak mintak bantuan sebab compny saya tidak bayar gaji selama tenpoh pergerekan ini

  19. Rosilawati binti ab halim | 22/03/2020 at 6:44 AM | Reply

    Bantuan makanan dperlukan

  20. Siti nur hafizah bt amer mok minin | 22/03/2020 at 6:51 AM | Reply

    Tidak berkerja buat masa sekarang. Hanya perlu bantuan dari kerajaan

  21. NORRIS SYARINA BT YUSUFF | 22/03/2020 at 6:55 AM | Reply

    Bayaran bantuan khas covid-19

  22. Fahrina binti md zin | 22/03/2020 at 7:10 AM | Reply

    Bagaimana saya ingin memohon tanpa on9 sebab tidaknpandai nkndownlod borang

  23. Nurul isma aini | 22/03/2020 at 7:20 AM | Reply

    May i know how to get the form

  24. mohd azeizey bin awang | 22/03/2020 at 7:21 AM | Reply

    blh sy th bawah kementerian mana yg bg bantuan

  25. Saya kehilangan Sumber pendapatan

  26. Wan Mohamad Hazwan bin Wan Mohamad ruzman | 22/03/2020 at 7:28 AM | Reply

    No35 lorong panglima 20 Bertam Perdana 13200 kepala batas

  27. Saya pekerja buruh(tukang rumah)sudah hampir seminggu tidak berkerja,dan dlm masa itu juga tiada pendapatan.saya ketua keluarga serta menanggung isteri dan empat org anak(3thn-12thn)memerlukan bantuan ini.saya harap pihak tuan dapat menolong keluarga saya.jasa baik pihak tuan amat kami perlukan.

  28. Razis bin Mohamad | 22/03/2020 at 7:42 AM | Reply

    Bulan tidak mencukupi dh x kerja

  29. Surianor Binti Razali | 22/03/2020 at 7:59 AM | Reply

    Saya nak bertanya.. Macam mana orang yang keja kedai makan ye… Start 18.03.2020 kedai yg kami keja kena tutup disebabkan pelanggan tidak kunjung tiba… Ia jugak disebabkan covic19 …Kami kalau tidak berkerja kami nak makan pakai apa ya… Tidak ada bantuan langsung ka utk kami ni…

  30. Mohon bantuan kewangan,kerana saya buat kerja tidak menentu,dan isteri saya membuat kuih hantar ke kedai..

  31. Esterlenny binti Henderis | 22/03/2020 at 8:12 AM | Reply

    Macam mana kalau yang kerja kampung sahaja.tiada kah bantuan untuk kami.

  32. roginni devi | 22/03/2020 at 8:16 AM | Reply

    Cara2 apply

  33. mohammad afif bin zamri | 22/03/2020 at 8:21 AM | Reply

    sy dudok umh sewa..kereta nak baya..makan ank2 lagi dan sebagainya

  34. shah rizal | 22/03/2020 at 10:42 AM | Reply

    borang untuk pemohonan online ada x,

  35. Rosmayawati bt abd rahim | 22/03/2020 at 11:15 AM | Reply

    Saya seorang warganegara berusia 39 tahun..yang bekerja sendiri….saya menjalankan perniagaan mobile spa….saya memang tertekan dengan keadaan sekarang…saya kehilangan satu satunya sumber pendapatan saya….saya mempunyai ssm…bnk stmnt …adakah saya layak menerima bantuan bencana ini…selain itu apa yang dicadangkan untuk saya lakukan sementara kadaan ini pulih….bil sewa rumah..kenderaan…makan..perbelanjaan ank sekolah
    ..saya berstatus berkahwin tetapi kami tidak tinggal bersama…saya menjalani kehidupan sendiri…

  36. Saya seorang warganegara berusia 39 tahun..yang bekerja sendiri….saya menjalankan perniagaan mobile spa….saya memang tertekan dengan keadaan sekarang…saya kehilangan satu satunya sumber pendapatan saya….saya mempunyai ssm…bnk stmnt …adakah saya layak menerima bantuan bencana ini…selain itu apa yang dicadangkan untuk saya lakukan sementara kadaan ini pulih….bil sewa rumah..kenderaan…makan..perbelanjaan ank sekolah
    ..saya berstatus berkahwin tetapi kami tidak tinggal bersama…saya menjalani kehidupan sendiri…

  37. Mohammad tasnim | 22/03/2020 at 1:44 PM | Reply

    Macam kalau kerja kampung ambik upah dengan orang macam mana pula??

  38. Sangat Berbaloi..Sy baru sahaja tahu tentang ini dalam Facebook Milik saya..Walau bagaimanapn sy tidak tahu untuk mendapatkan borang tersebut..Bolehkah terangkan kepada saya terperinci tentang permohonan ini..sy sertakan email yang boleh pihak kamu menghubungi sy..Kerana sy memerlukan bantuan ini dalam masa kawalan pergerakan,kerana sy tidak mempunyi pendapatan kerana suami sy seorang yang berkerja,sekaran suami tidak berkerja kerana kilang tutup..terima kasih..

  39. Zulkifli Bin Baharum | 23/03/2020 at 1:29 AM | Reply

    Kami yang bekerja sebagai pemandu E-Hailing adakah layak dalam
    permohonan ini? Jika kami maseh memandu kami kuatir akan memindahkan
    virus dari penumpang kepada kami dan memindahkan kepada penumpang
    lain .

  40. Mohammad si bin habib | 23/03/2020 at 1:08 PM | Reply

    Kita memerlukan bantuan tersebut

  41. Terima kasih kerajaan n nadma

  42. Nurul anis binti ayob | 23/03/2020 at 3:50 PM | Reply

    Kami cuti tanpa gaji

  43. Norasikin binti khamis | 23/03/2020 at 6:44 PM | Reply

    Suami saya keja kontrak ja sejak2 covid-19 nie xboleh keja hilang sumber pendapatan kami sekeluarga….saya suri rumah sepenuh masa

  44. Lee wei say | 24/03/2020 at 2:21 PM | Reply

    RM100

  45. Leticia Dela Cruz Serafica | 25/03/2020 at 3:05 AM | Reply

    Selamat Pagi Tuan/Puan,
    Saya nak tanya saya dan suami Grab driver boleh tak mohon ini sebab kita dua orang tak kerja dari 18/3/20 sampai sekarang….Bolehkak tolong kita….

  46. Tolong lah bantuan saya makan pun susah semua tutup harap bantu saya

  47. pendapatan sebulan rm1700

  48. Abd Bangsa Bin Ganboh
    Kg Bangau Bangau
    91300 Semporna,Sabah.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*